Meditasyon birçok farklı dinde ve kültürde; iç huzura, sükûnete ve öz benliğe ulaşmak için kullanılan bir çeşit manevi arınma ve zihinsel rahatlama tekniğidir. Hindistan’da Budizm, Japonya’da Zen, Çin’de Taoizm gibi inanç sistemleri içinde karşımıza çıkan meditasyon her kültürde farklı yöntemlerle uygulanır. Bu nedenle meditasyon nasıl yapılır sorusuna tek bir yanıt verilemez.
Kullanılan araçlar farklı olsa da temelde bütün meditasyon teknikleri aynı şeyi amaçlar: Zihnin, ruhun ve bedenin birlikte dinlendirilmesi.
Sizinle paylaştığım meditasyon tekniğini her gün ortalama on dakikanızı ayırarak ev ofis vb. ortamlarda kolayca uygulayabilirsiniz; meditasyon yapmaya devam ettikçe yaşam kalitenizdeki artışı hayatınızın her alanında fark edeceksiniz.
5 Adımda Meditasyon Nasıl Yapılır
1. Ambiyansı Düzenle
Tütsü vb. kokulardan yararlanarak enerji alanınızı güzel kokularla besleyin. Gevşemenize yardımcı olacak sakinleştirici bir müzik seçin, isterseniz bir mum yakın ve ardından kendinize oturmak için rahat bir alan seçin.
2. Rahat Bir Pozisyona Geç
Yere bağdaş kurabilir veya bir sandalye ya da tabure üzerinde oturabilirsiniz. Oturuş pozisyonunuzda önemli olan şey başınızı ve üst gövdenizi dik tutmanızdır. Buna dikkat ettiğiniz sürece kendinizi rahat hissettiğiniz herhangi bir yerde olabilirsiniz. Sırtınızın ve omurganızın dik ve rahat olduğunu hissetmek için başınızın gökyüzüne uzandığını hayal edin.
3. Odaklan ve Rahatlat
Oturduğunuz yerde rahatlamaya odaklanın. Gözlerinizi kapatabilir veya bakışlarınızı belli bir noktaya sabitleyebilirsiniz. Burnunuzdan derin nefes alırken, kollarınızı iki yana doğru yukarı kaldırın ve ellerinizi başınızın üstünde birleştirin. Sonra yine burnunuzdan yavaşça nefes vererek ellerinizi aşağı doğru indirin ve kalbinizin üzerinde birleştirin. Elleriniz namaste pozisyonunda kalbinizin üzerindeyken nefesinizin izleyin. Sakinleşin, gevşeyin.
Hissettiğiniz rahatlama enerjisini vücudunuza yöneltmeye başlayın. Önce ayaklarınıza odaklanın. Gün boyu vücudunuzun yükünü taşıyan ayaklarınızın rahatladığını hissedin. Ardından bu enerjiyi bacaklarınıza taşıyın, kaslarınızın gevşediğini, kan dolaşımınızın hızlandığını duyumsayın. Sonra zihninizde; karnınızı, gövdenizi, göğüslerinizi, omuzlarınızı, boynunuzu, başınızı dolaşın ve gerginlik hissettiğiniz alanlarda nefesinize odaklanıp bölgeyi rahatlatmaya çalışın.
4. Zihnini Serbest Bırak
Zihninizin kapılarını açın, tüm düşünceleriniz özgürce dışarı çıksın. Hepsi gelip geçiyor ama siz merkezde kalmaya devam ediyorsunuz. Endişeleriniz, kaygılarınız, planladıklarınız… Bırakın akıp gitsin. Siz şu an hepsinin dışındasınız, düşüncelerinizi dışarıdan bir gözlemci olarak izliyorsunuz. Düşünceleri durdurmaya çalışmayın, onları kapıdan çıkıp giden misafirler olarak görmeyi deneyin.
5. Yeniden Çevrene Adapte Ol ve Meditasyonu Sonlandır
Zihniniz başladığınız noktadan tamamen farklı bir yere geçtiğinde kalp merkezinize odaklanın. Nefesinizin doğal akışını takip ederek rahatlamaya çalışın. Birkaç dakika boyunca merkezde kendinizle, her şeyden azade kalın. Ardından yavaş yavaş bulunduğunuz odayı hatırlayın. Çevredeki eşyaları gözünüzde canlandırın ve usulca gözlerinizi açarak meditasyonu sonlandırın.
Meditasyonun süresini 5 – 10 dakika ile başlatıp kendinizi rahat hissettikçe uzatabilirsiniz. Düzenli meditasyon yapmak kısa sürede hayatınıza büyük katkılar sağlayacaktır.
Meditasyonun Faydaları
- Stres ve gerginlik seviyesini azaltır
- Anksiyeteyi kontrol altında tutmayı sağlar
- Stres kaynaklı hastalıkların önüne geçer
- Öz farkındalığı geliştirir, ruhu öz saygı ve sevgi ile besler
- Kişinin iç dünyasına dönmesine ve kendini keşfetmesine aracı olur
- Hafıza ile ilgili hastalıklara karşı koruma kalkanıdır
- Zihinsel berraklık sağlar, konsantrasyonu güçlendirir
- Pozitif duyguları açığa çıkarır
- Sabır, nezaket, hoşgörü geliştirir
- Problem çözme kabiliyeti kazandırır
- Uykuyu düzenler, uyku verimini çoğaltır
- Kalp fonksiyonlarının düzenli çalışmasını destekler
- Duygusal açlık ile kontrolsüz yeme alışkanlığının önüne geçer
- Fiziksel sağlığı iyileştirir
- Kilo vermeye yardımcı olur
Ağırlıklarınızı geride bırakın ve ileriye doğru bir adım atın. Meditasyon ile daha özgür ve sakin bir yaşam biçimini deneyimleyeceksiniz.