25 Mart 2021

Günlük Rutin Önerileri: 5 Ünlü Yazar Nasıl Çalışıyordu?

Bu yazıda sizlerle paylaşacağım günlük rutin önerileri ile kendi doğanıza uygun bir çalışma düzeni oluşturabilir ve zamanınızı çok daha verimli bir şekilde kullanmanın yollarını keşfedebilirsiniz.

Günlük rutin ne demek?

Günlük rutin kısaca, gündelik işlerinizi (kahvaltı, öğle, akşam yemeği gibi ihtiyaçlarla birlikte, sosyalleşme, belli sorumlulukları yerine getirme ve çalışma gibi eylemleri kapsayacak şekilde) belirli bir düzene koyma ve bu düzeni tekrarlama anlamına gelmektedir.

Günlük Program

Günlük rutin oluşturma ihtiyacı genellikle, belli bir hedefe ulaşma arzusundan doğar. Eğer belirlenen hedef sıkı çalışmayı gerektiriyorsa, bunu yapabilmek için belirli bir düzen oluşturmak gerekir. Ancak gündelik yaşamdaki yoğunluk, belli bir rutin oluşturup, buna bağlı kalmayı, başka bir deyişle düzenli bir yaşam sürmeyi zorlaştırır.

Bu yazıda kılavuzumuz, yazar Mason Currey‘nin büyük eserlerin yaratıcılarının günlük rutinlerini aktardığı Günlük Ritüeller adlı kitabı olacak. Kitapta başvuracağımız günlük rutin metinleri bize kendi doğamıza uygun bir günlük rutin programı oluşturma konusunda yol gösterecek.

Kitapta aktarılanlara göre hemen hemen her büyük yazarın kendine ait bir çalışma rutini vardı ve bu rutinler onların doğalarına göre oluşturulmuştu.

Günlük Rutin Önerileri

Belli bir günlük rutin listesi herkes tarafından uygulanabilir olmayabilir. Çünkü herkesin gün içinde yerine getirmesi sorumluluklar ve çalışma yoğunluğu farklıdır.

Bu nedenle, sizinle bu yazıda paylaşacağım günlük rutin önerileri kendi günlük rutininizi oluşturmanız için bir tavsiyeler dizisi olacak.

Yaşamlarını çoğunlukla belli bir rutine bağlı kalarak geçirmiş bu yazarların alışkanlıklarından sizin için uygun olanları seçebilir ve kendi günlük rutininizi oluşturabilirsiniz.

Çünkü Mason Currey’nin de dediği gibi;

İnsanın günlük rutini aynı zamanda bir tercihtir ya da bütün bir tercihler dizisidir.

Program Oluşturma

Günlük Rutin Önerileri

5 ünlü yazar; W.H. Auden, Simone de Beauvoir, Voltaire, Anthony Trollope ve Jane Austen eserlerini üretirken nasıl çalışırlardı?

1. W.H. Auden’ın Askeri Dakikliği

20. yüzyıl İngilizce edebiyatın etkili isimlerinden W. H. Auden, “Akıllı insanda rutin, ihtirasın işaretidir,” demişti.

Auden’ın günlük rutininde yeme, içme, yazma, alışverişe çıkma ve hatta postacının gelişi gibi tüm günlük işler dakikası dakikasına ayarlanmıştı. Auden askeri dakikliğe sahip bir yaşam sürmenin yaratıcılığı için şart olduğuna inanıyordu ve bununla birlikte gece yerine gündüz çalışmayı seviyor ve savunuyordu. Hatta öyle ki gece çalışanlar için, “Ancak dünyanın Hitlerleri gece çalışır; hiçbir dürüst sanatçı böyle çalışmaz,” demişti.

Günlük Rutin Önerileri

W. H. Auden’ın günlük rutin listesi şu şekildeydi:

  • Sabah altıda uyanma, bir kahve yapma, biraz çapraz bulmaca çözme ve hemen arkasından çalışmaya başlama (Şair, zihninin en iyi sabah yediyle on bir buçuk arasında çalıştığını düşünüyor ve bu saatlerden istifade etmeyi asla kaçırmıyordu.
  • Öğle yemeğinde kısa bir ara ve ardından akşam üstüne dek tekrar çalışma
  • Altı buçukta kokteyl saatinin başlamasıyla birlikte misafirleri kabul etme
  • Akşam yemeği
  • Erken saatte uykuya geçiş (Auden uyumak için asla on birden sonraya kalmazdı)

2. Simone de Beauvoir’in Sade Yaşamı

Fransız yazar ve feminist filozof Simone de Beauvoir bütün yaşamını, çalışmalarını istikrarlı bir şekilde sürdürebilmek adına sade bir şekilde düzenlemişti.

Beauvoir’ın günlük rutin programı gündüz tek başına çalışma ve öğleden sonra ünlü Fransız yazar ve düşünür Jean-Paul Sartre’la birlikte çalışmalarına devam etme olarak ikiye ayrılıyordu.

Simone de Beauvoir ve Jean-Paul Sartre

Simone de Beauvoir ve Jean-Paul Sartre

Beauvoir’in günlük rutini:

  • Güne çayla başlama, on civarı yazı masasına geçip saat bire kadar çalışma
  • Öğleden sonra arkadaşlarla bir araya gelme veya Sartre’le buluşup birlikte öğle yemeği yeme
  • Akşam beş civarı Sartre’ın evinde, birlikte çalışmaya başlama ve genellikle saat dokuza kadar sessizlik içinde çalışmaya devam etme
  • Çalışma rutini sona erdikten sonra Sartre’ın programında bir etkinlik varsa ona katılma eğer bir program yoksa Sartre’la birlikte kendi dairesine geçip radyo programı dinleme veya birbirlerine o gün yazdıklarını okuyup, görüş alışverişinde bulunma.

3. Voltaire’in Çalışma Disiplini

Günlük rutin önerileri listemize yazar ve filozof Voltaire’nin çalışma disipliniyle devam ediyoruz.

Baş sekreteri Jean-Louis Wagniere’in aktardığına göre Voltaire’in oldukça ağır bir temposu vardı, öyle ki günlük çalışma süresi on sekiz yirmi saati buluyordu.

Günlük Rutin Önerileri

Voltaire’in rutini:

  • Sabahları yatakta okuyarak ve yeni eserini sekreterlerinden birine dikte ederek geçirme
  • Öğle olunca kalkıp giyinme, ardından ziyaretçileri kabul etme, eğer ziyaretçi yoksa kahve ve çikolata eşliğinde çalışma devam etme
  • Öğleden sonra ikiyle dört arası baş sekreteri Jean-Louis Wagniere ile birlikte at arabasıyla arazileri dolaşma
  • Arazileri dolaştıktan sonra tekrar çalışmaya başlama ve saat sekizdeki akşam yemeğine kadar tekrar çalışma
  • Akşam yemeğinin ardından geç saatlere kadar çalışmaya devam etme

4. Anthony Trollope’in Üç Saat Kuralı

Roman yazarı Anthony Trollope başarılı olmak için günlük rutin oluşturmanın gerekliliğine inanıyordu ve disiplinli yaşamı sayesinde kariyeri boyunca kırk yedi roman ve on altı kurgu dışı kitap üretmişti. Üstelik yazar otuz üç yıl boyunca Merkez Postanesi’nde memur olarak çalışmıştı. Ama tam zamanlı bir işi olması onun yazmasına engel değildi. Trollope eserlerini üretmek için kendi yöntemini geliştirmişti.

Trollope’in rutini

  • Sabah beş buçukta masa başına geçip çalışmaya başlama ve üç saat boyunca kesintisiz olarak yazmaya devam etme

Çalışma Programı Oluşturma

Trollope bu alışkanlığını şu sözlerle özetliyordu:

Edebiyat emekçilerinin günde üç saat çalışmanın bir insanın yazacağı şeyleri üretmesine yeteceği konusunda benimle hemfikir olacağını sanıyorum. Öte yandan, insanın kendini bu üç saat boyunca kesintisiz çalışabilecek şekilde eğitmiş olması da şart; dolayısıyla, fikirlerini ifade edeceği kelimeleri bulana dek kalemiyle oyalanmaması ve karşısındaki duvara gözlerini dikip bakmaması için zihnini terbiye etmiş olmalı.

Saatimi önüme koyup yazmak ve her on beş dakikada 250 kelime yazmayı kendime mecbur kılmak, benim alışkanlığım haline geldi… Saatim ilerlerken düzenli olarak 250 kelimenin çıktığını fark ettim. Ama bu üç saatimi tümüyle yazmaya ayırmıyordum. İşe koyulmadan önce yarım saatimi, sözcüklerle deyimlerin kulağa nasıl geldiğini görmek için bir gün önce yazdığım şeyi okumaya ayırırdım. Zamanı böyle bölümleyince, günde on sayfadan fazla yazabiliyordum ve on ay boyunca bu şekilde devam edersem, her yıl üç ciltlik üç roman çıkarabiliyordum.

Trollope öyle disiplinliydi ki eğer üç saati dolmadan bir romanı tamamlamış olursa hemen boş bir sayfa çıkarıp yeni romanına başlardı.

5. Jane Austen Nasıl Çalışırdı?

İngilizce edebiyatın en önemli isimlerinden Jane Austen, hayatı boyunca hiçbir zaman yalnız yaşamamıştı. Austen, annesi, kardeşi, yakın bir arkadaşı ve üç hizmetkârı ile birlikte yaşıyor, sık sık misafir ağırlıyor ve tüm bunlara rağmen oldukça verimli bir şekilde çalışabiliyordu.

Jane Austen

Austen’ın günlük rutini şöyleydi:

  • Ev halkı uyanmadan kalkıp güne piyano çalarak başlama
  • Sabah dokuzda kahvaltıyı hazırlama
  • Kahvaltıdan sonra oturma odasında, ev ahalisi yanında sessizce dikiş dikerken, çalışmaya başlama
  • Öğleden sonra üçe dörde kadar çalışmayı sürdürme (bu sırada eve misafir gelirse Austen ailesinin yanına geçip dikiş işinde onlara eşlik ediyordu)
  • Akşam yemeğinden sonra o gün yazdıklarını ev halkına okuma (Austen’ın yazdıklarıyla birlikte başka bir roman daha seçilir, o da yüksek sesle okunurdu)

Ünlü yazarların nasıl çalıştıklarına bakarak derlediğimiz günlük rutin önerileri bize çalışma disiplinin, günlük aktivitelerle harmanlanabileceğini gösteriyor.

Kimi yazar günü üçe bölerek çalışıyor, kimi yazar, kesintisiz çalışmayı tercih ediyor, kimi yazar zamanının büyük çoğunluğunu üretmeye ayırırken kimi yazar ise sosyal hayat ve çalışma hayatını birlikte yürütmeyi tercih ediyor. Ama hepsinin ortak noktası, düzenli bir şekilde çalışmaya devam etmeleri.

Umarım bu günlük rutin önerileri derlemesi kendiniz için faydalı günlük rutinler oluşturmanızda size yardımcı olur.

Sevgilerimle.

Kaynak: Mason Currey, Günlük Ritüeller (Türkçesi: Tülin Er, Sevinç Kayır)

Hayatınızı düzenlemenizi sağlayacak daha çok bilgiye ulaşmak için buraya tıklayablirsiniz.

Paylaş