9 Ağustos 2021

Ters Çaba Kuralı ile Baş Etmeyi Öğren, Hayatını Değiştir

Ters çaba kuralı günlük hayatın içinde sık sık karşımıza çıkar. Bunu mutlaka siz de yaşamışsınızdır. Neyin olmasından korkuyorsanız başınıza gelir.

Yeni bir işe ya da ilişkiye başlayacaksınız diyelim. Çıkabilecek bütün aksilikleri düşünürsünüz ve içlerinden biri er ya da geç gerçekleşir. Çünkü beynimiz en çok hangi düşünce ile meşgulse, kendimize onu çekeriz. Bunu istiyorum veya istemiyorum, dememiz önemli değildir. Önemli olan ne düşündüğümüzdür. Eğer istemediğimiz bir şeyi sık sık düşünüyorsak, sonunda onunla karşılaşma ihtimalimiz hayli yüksektir.

Ters Çaba Kuralı Nedir?

Ters çaba kuralı en basit haliyle; istenmeyen, olumsuz bir şeyi sık sık düşünerek onu kendine çekmektir.

Beynimiz olumlu/olumsuz ayrımı yapmadan neyi düşünüyorsak ona odaklanır ve en çok odaklandığımız şeyleri istediğimizi varsayarak onları hedef olarak görmeye başlar.

Ters çaba kuralı

* Yüzme öğrenirken ya batarsam korkusuyla daha çok çırpınırız ve dibe batmaya başlarız. Eğer kendimizi serbest bırakırsak, suyun yüzeyinde kalmayı başarırız.

* Kalabalık önünde yapacağımız bir konuşma için “ya heyecanlanırsam” diye düşünürsek konuşma sırasında bu korkuyu hatırlayıp heyecanlanma olasılığımız daha fazladır.

* Erken uyanmam gerek kaygısıyla yatağa yattığımızda uykumuz daha zor gelir. Uyku hakkında ne kadar düşünürsek uykuya dalmamız o denli güçleşir.

* Elimizde sıcak bir içecek taşırken “ya düşürürsem” diye korkmaya başlarsak tedirgin oluruz ve bir sakarlık yapma ihtimalimiz daha da artar.

Bunlar ve benzeri durumları ters çaba kuralı örnekleri arasında sayabiliriz.

Kötümser Düşünceler Kötü Sonuçlar Doğururlar

Birisi size “kaza yaptığını düşünme” dediğinde aklınızda ilk beliren şey bir kaza anı olur. “Onu düşünmeyeceğim” dediğiniz şeyi o an düşünmeye başlamışsınızdır bile.

Ters çaba kuralı

Sürekli negatif düşünen, başına gelebilecek felaketleri hesaplayan, her şeyde kötü bir yan bulan insanları düşünün. Onlarla mutlaka siz de karşılaşmışsınızdır.

Murathan Mungan‘ın Yüksek Topuklar kitabında ifade ettiği gibi  “Her şey yolundayken bile onların yanında havada hep bir yağmur sıkıntısı asılı durur.”

Karamsarlıktan beslenmek, kendine acımak, şikâyet ve sitem yoluyla insanların ilgisini çekmeye çalışmak, bireyin hem kendisi hem de çevresindeki insanlar için yaptığı büyük bir kötülüktür. Olumsuzluğu ve kötümserliği yayarak iyi şeyler elde edemeyiz. Etrafımızdaki insanlar bir süre bize dostluk ve nezaket göstererek yardımcı olmaya çalışacak ancak daha sonra çabalarının karşılıksız olduğunu anlayarak bizden uzaklaşacaktır. Çünkü biz istemediğimiz sürece kimse bize yardım edemez. Eğer  kendimize kimlik olarak, başına hep kötü şeyler gelen, hayatın hoyrat davrandığı biri olmayı seçtiysek, bunun böyle devam etmesi kaçınılmazdır.

Ters çaba kuralı

Korkularını besleyerek yaşayan, olabilecek kötü şeyleri düşünmekten ileri doğru tek bir adım bile atamayan, olduğu yere saplanıp kalmış, hayatını yönetme yetisini kaybetmiş, kaygıları tarafından yönetilen insanlardan uzak durun.

Eğer siz de böyle olduğunuzu düşünüyorsanız, kendi iyiliğiniz için bir an önce değişmeye başlayın.

Ters Çaba Kuralı Nasıl Yenilir

* Aklınıza kötü ihtimaller gelmeye başladığında, yerine hemen iyi ihtimalleri koymayı deneyin.

* Hiçbir şeyle savaşmayın, kontrol etmeye çalışmayın. Kendinizi serbest bırakın ve hayatın sizin için hazırladığı deneyimlere açık hale gelin. Zaman zaman başınıza kötü şeyler gelebilir. Onlardan öğrenecekleriniz sizin tecrübelerinizdir.

* Kendinize güvenin, yapabileceğinize inanın. Bunun için nasıl motive olabileceğinizi öğrenin.

* Zorlukları “hep sizi bulan aksilikler” olarak görmekten vazgeçin. Aştığınız her zorlukla birlikte büyümeyi seçin.

* Kötümserliği iyimserlikle değişin. İyimser bir tutum, hayatınızda mucizeler yaratacaktır.

Motivasyon

* Başınıza gelmesinden korktuğunuz şeylere değil, karşınıza çıkmasını istediklerinize odaklanın.

* “Artık hayal kırıklığına uğramak istemiyorum” demek yerine “Beni mutlu eden deneyimlerle karşılaşmak istiyorum” demeyi tercih edin.

* “Üzülmek istemiyorum” diye düşündüğünüzde bu düşünceyi hemen “Mutlu olmayı seçiyorum” ile değiştirin.

* Zihninizde korkularınızı değil, arzularınızı canlandırın.

* Kâbuslar yerine hayallerden beslenmeye başlayın.

Düz Çaba Kuralı

Unutmayın, beynimiz düşündüğü şeyi hedef olarak algılamaya odaklıdır. İyi şeyleri düşündüğünüzde, hayatınızda iyi şeyler çoğalacaktır. Bunun için “ters çaba” yerine “düz çaba” göstermeyi denemelisiniz.

Ters çaba kuralı istemediğimiz şeyleri düşünerek kendimize çekmek, düz çaba kuralı ise neyi istiyorsak doğrudan onu düşünmektir.

Ancak bu şekilde beynimiz gerçekten istediğimiz şeylere odaklanır ve beynimiz neye odaklanırsa hayatımızda çoğalan şey o olur.

Mutluluk

Unutmayın, neyi düşünürsek kendimize onu çekmeye devam edeceğiz. Zihnimiz çok güçlü. Korkuları yaratmak ve onlara son vermek bizim elimizde. Mutlu olmak, en çok da mutlu olmaya karar vermekle ilgilidir.

Bugün mutluluğa cesaret edin ve kendi hayatınızın mimarı olmaya karar verin.

Yaşamınızı korkularınız değil, istekleriniz ve cesaretiniz yönetsin.

 

 

Paylaş

3 Comments

  1. Fatmagül 11 Ağustos 2021 at 01:56 - Reply

    Harika bir pusula

    • Hare Dinçer 12 Ağustos 2021 at 13:33 - Reply

      Umarım işinize yaramıştır. 🙂

  2. Emine 11 Ağustos 2021 at 15:35 - Reply

    Ters çaba yapıyorum hep bunun üstesinden nasıl gelecem